Coraz częstszym modelem żywienia psów i kotów staje się obecnie wykorzystywanie pokarmów suchych (1). Ze względu na łatwą dostępność, małą pracochłonność związane z karmieniem i zachęcającymi reklamami producentów, pokarm suchy stał się powszechnie akceptowany.
W Katedrze i Klinice Chorób Wewnętrznych przeprowadzono badania obrazujące do jakiego stopnia różne postacie pokarmu mogą wpływać na zdrowotność zwierzęcia. Konieczność podjęcia takiej tematyki badań została wymuszona stosunkowo dużą liczbą pacjentów Kliniki, których symptomy chorobowe związane były ze schorzeniami przewodu pokarmowego i narządów nim związanych. Szczególne zainteresowanie budziło zagadnienie oddziaływania karmy suchej na stan śluzówki przedniego odcinka przewodu pokarmowego.
Należy podkreślić, że karmy suche zostały właściwie narzucone zwierzętom przez człowieka. Forma pokarmu suchego jest stosowana głównie z tego względu, że jest to twarda metoda konserwowania pasz. Karmy suche są szczególnie narażone na destrukcje związków tłuszczowych przy zbyt wysokiej temperaturze przechowywania, nasłonecznieniu, dostępności powietrza, zbyt długi okres przechowywania (4,6). Niestety na opakowaniu rzadko podawane są informacje dotyczące tych ograniczeń.
Właściciele zwierząt, często ze względów finansowych, decydują się na zakup dużych opakowań dla małych psów, ponieważ cena karmy za kilogram spada wraz z wielkością opakowania. Sprzyja to ekspozycji karmy na wymienione niekorzystne warunki.
W przypadku pojawienia się w karmie niedoborów niektórych składników np. kwasu linolowego, linolenowego, archidonowego ( ten ostatni dotyczy głównie żywień kotów) można spodziewać się pewnych zaburzeń zdrowotnych. Kwas linolowy, należący do grupy kwasów n-6 (pierwsze wiązanie znajdujące się przy węglu ) jest odpowiedzialny za tworzenie mediatorów zapalnych - eikozanoidów serii 2 i 4. Uznaje się, że tylko prawidłowe proporcje kwasów tłuszczowych uwzględniające przede wszystkim kwas linolowy, linolenowy i archidonowy zapewniają prawidłowe utrzymanie stanu okrywy włosowej oraz zapobiegają tłuszczowej degeneracji wątroby, anemii zaburzeń płodności u samców i samic (2,4,6). Kwasy n-6 znajdują się głównie w oleju kukurydzianym, słonecznikowym i bawełnianym. Uważa się również, że kwasy tłuszczowe - linolowy i linolenowy powodują zwiększoną produkcję czynników prozapalnych w stanach przewlekłych schorzeń nerek przy zastosowaniu diety bogatej w kwasy n-6. Pochodne kwasów n-3 jako prekursory czynników słabo zapalnych mogą być przydatne w dietetycznej terapii przewlekłych schorzeń nerek. Takie kwasy zawarte są w olejach pochodzących głownie z ryb oraz tłuszczu zwierząt karmionych planktonem (6). Kwas archidonowy ma jedynie istotne znaczenie w żywieniu kotów, gdyż nie wytwarzają one enzymu 6-desatrurazy, umożliwiającego powstawanie tego kwasu z innych prekursorów tłuszczowych (4,6). Wymieniane kwasy tłuszczowe odpowiedzialne są za stan uwodnienia błon komórkowych, a zatem zmieniają odpowiedź recepturową, w tym reaktywność imm.unol.ogiczną .
W obrębie skóry wiązanie wody w komórkach warstwy kolczystej wpływa na elastyczność i poprawia właściwości skóry jako bariery przed czynnikami zewnętrznymi.
Dłużej trwające niedobory wspominanych kwasów tłuszczowych mogą odbijać się na prawidłowej funkcji przewodu pokarmowego i wątroby (6). Celem pracy była ocena wpływu karmy suchej i wilgotnej na stan zdrowia psa, ze szczególnym uwzględnieniem stanu błony śluzowej żołądka.
Badania przeprowadzono na 12 psach - 6 jamnikach i 6 owczarkach niemieckich, różnej płci. Psy w wieku 8 tygodni podzielone zostały na dwie równe liczbowo grupy (3 jamniki, 3 owczarki niemieckie ), z których jedna była żywiona karmą suchą ( granulat ), a druga karmą wilgotną ( konserwy ) o tym samym składzie. Zwierzętom podawano gotowy produkt pokarmowy przeznaczony przez producenta dla młodych, dorastających psów. Badania trwały do ukończenia przez psy w wieku 12 miesięcy. Psy zgodnie z ogólnie przyjętym programem profilaktycznym były zaszczepione i odrobaczone. Karma przeznaczona do żywienia psów była przebadana pod kątem zawartości frakcji tłuszczowych Losowo wybrane próbki karmy wilgotnej i suchej zostały przebadane w trzech powtórzeniach metodą chromatografii gazowej.
W każdej grupie psów wykonywano comiesięczne badania biochemiczne krwi uwzględniając poziom diastazy, lipazy, GPT, kwasów żółciowych, białka całkowitego, albumin, mocznika, amoniaku oraz glukozy. Z tą samą częstotliwością wykonywano badanie morfologiczne krwi (leukocyty, erytrocyty, hemoglobina, hematokryt). Wymienione badania wykonane zostały aparatem Ektachem DT- firmy Kodak. Badanie endoskopowe żołądka i ocenę histopatologiczną bioptatów z błony śluzowej żołądka przeprowadzano co 3 miesiące. Wykorzystano do tego celu fiberoskop pediatryczny Olympus XQ-20 o długości roboczej 100cm i średnicy 9,8 mm, podłączony do zasilacza Olympus CLE 10.
Andrzej od Lorietty (DDO)
Komponenty karmy | Dawka dzienna [g] | Dawka dzienna z uwzględnieniem 72% strawności [g] |
Receptura 1 Wołowina rosołowa nie gotowana Drożdże piekarniane Ryż gotowany w wodzie Fasola zielona duszona Mieszanka witaminowo-mineralna dla małych zwierząt |
180 20 120 180 20 12,5 |
230 25 155 180 25 16 |
Receptura 2 Wołowina mniej wartościowa (mięso paszowe) gotowana Ryż gotowany w wodzie (bulionie mięsnym) Drożdże piekarniane Kalafior duszony Mieszanka witaminowo-mineralna dla małych zwierząt |
200 130 75 20 100 12,5 |
255 165 75 25 130 16 |
Receptura 3 Wołowina chuda nie gotowana Śruta sojowa gotowana Ryż gotowany w wodzie Kalafior nie gotowany (tarty) Mleko, mleko pełne nie gotowane Cukier, glukoza Olej jadalny Mieszanka witaminowo-mineralna dla małych zwierząt |
150 25 100 185 20 50 10 2 12,5 |
190 30 130 185 25 65 10 2,5 16 |
Receptura 4 Wieprzowina chuda gotowana Śruta sojowa gotowana z ryżem(gotowane w wodzie lub bulionie mięsnym) Ser twarogowy chudy Jabłka surowe tarte Drożdże piekarniane Mleko, mleko pełne nie gotowane Mieszanka witaminowo-mineralna dla małych zwierząt |
50 10 110 150 100 50 5 50 12,5 |
65 13 140 150 130 65 6 65 16 |
Receptura 5 Wieprzowina mniej wartościowa (mięso paszowe) gotowana Ryż gotowany w wodzie (bulionie mięsnym) Mleko, mleko pełne nie gotowane Kapusta czerwona nie gotowana cięta Mieszanka witaminowo-mineralna dla małych zwierząt |
150 130 100 100 50 12,5 |
190 165 100 130 65 16 |
Masa ciała [kg] |
Recept.1 | Recept.2 | Recept.3 | Recept.4 | Recept.5 |
20-30 | 48 | 52 | 52 | 49 | 50 |
30-50 | 42 | 46 | 46 | 44 | 44 |
Opis książki zamieściliśmy dzięki życzliwości
Fish